Op Proeftuin Randwijk kunt u tijdens de Open Dag Randwijk op donderdag 17 augustus de resultaten bekijken van onder meer een uitgebreide zettingsproef op Conference. Doel van de proef is te bepalen welke zettingsbevorderende middelen goed hebben gewerkt tijdens de ongunstige bloeiperiode. Momenteel wordt de zettingsproef gedund (zie de foto). Fruitconsult heeft deze proef in eigen beheer en proeftuinpartner CAF presenteert de resultaten op 17 augustus.
Pieter van der Steeg van Fruitconsult legt uit dat de Conference-snoeraanplant waar de proef in ligt, is meeberegend en een matige bloei had. Op 21 april, in de afbloei, zijn er bewust onder eigenlijk te koude omstandigheden diverse behandelingen uitgevoerd. Dit zijn: GA 4/7; GA4/7 + Aminosol; GA4/7 + 3 pillen GA3; Aminosol; GA4/7 + 3 pillen GA3 + Aminosol; en een onbehandeld. Ook is er op een onbehandeld veldje op 6 mei, de eerste dag met warmer weer, nog een GA 4/7 bespuiting uitgevoerd. Momenteel worden de behandelingen gedund. Zowel de gedunde vruchten als die nog aan de boom hangen, worden vervolgens geteld. Van der Steeg kon alvast een tipje van de sluier oplichten: “De behandelingen met GA3 erbij gaven duidelijk meer kleine dunvruchtjes.” Alleen de ‘rommel’ is uit de behandelingen gedund. De behandeling met Aminosol + GA 4/7 gaven minder rommelvruchtjes. Na de oogst worden de exacte cijfers bekendgemaakt.
Uiteraard ligt er een groot aantal proeven die tijdens de Open Dag behandeld zullen worden. De komende tijd wordt u hierover via Fruitteelt en de digitale nieuwsbrieven over geïnformeerd. Ook via Facebook blijft u op de hoogte.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 13 juli 2017 - 19:48