Op het bedrijf van Piet Albers in Babberich verrijst dit najaar een nieuw perceel met frambozen en rode bessen overkapt met zonnepanelen. Op het proefperceel van 0,5 hectare zullen drie soorten zonnepanelen met verschillende lichtdoorlatendheid worden getest. Projectontwikkelaar Groenleven uit Heerenveen, dat samenwerkt met het Duitse Baywa gaat de proef aanleggen en begeleiden.
De plannen voor de proef lopen al een tijd, maar lange tijd was niet duidelijk of de proef door kon gaan. Vanwege de subsidievoorwaarden leek het erop dat het totale bedrag in een keer geïnvesteerd moest worden. De SDE+-subsidie, die Groenleven toegekend heeft gekregen, is bedoeld om 6 ha kleinfruit te overkappen. Maar alles in een keer overkappen geeft een te groot risico voor het teeltbedrijf van Albers. Naar nu blijkt is het toch mogelijk eerst een proefperceel te overkappen, om daarna op het hele bedrijf overkappingen met het juiste type zonnepanelen te plaatsen. Het totale subsidiebedrag van 11,8 miljoen euro moet voor 1 juli 2020 geïnvesteerd worden.

Albers is blij met de samenwerking tussen Groenleven en Baywa, die afgelopen voorjaar tot stand kwam. Het Duitse bedrijf heeft de expertise en ervaring in huis om zonnepanelen te combineren met landbouw. Albers: “In Duitsland worden ook al hardfruitpercelen met zonnepanelen overkapt tegen de hagel. Op ons bedrijf gaan we kijken hoe verschillende soorten frambozen – zomer- en herfstframbozen – en rode bessen reageren op de overkapping van zonnepanelen. Ons bedrijf wordt een pilotbedrijf voor Nederland.”
De kappen die bij Albers geplaatst worden, hebben aan beide kanten zonnepanelen. In de nok van de overkapping komt een opening van circa 20 cm, waardoor de warmte onder overkapping kan ontsnappen. Boven deze opening komt nog een kleine regenkap.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 4 september 2018 - 19:35