Het grote sponsorbord dat op het gebouw van Proeftuin Randwijk hangt inmiddels vol met 35 logo’s van bedrijven. Het tweede bord biedt ruimte voor nog meer sponsoren. Het aantal supporters loopt tegen de 250. De redactie van Fruitteelt bracht onlangs een bezoek aan de proeftuin en liet zich door proeftuinbeheerder Peter Oostdijk bijpraten over diverse actuele onderwerpen. Tijdens de Opendag op Proeftuin Randwijk in augustus is er uiteraard meer te melden. Een greep uit de objecten.
– Van BASF ligt er een proef met Regalis met verschillende doseringen en toepassingsstadia. Daarnaast voegde Fruitconsult nog twee behandelingen naar eigen inzicht toe (inzet 3-4 en 6-7 weken na bloei voor het afsluiten van de groei). In Jonagold ligt een proef waarbij men kijkt naar de mogelijke negatieve effecten van Regalis op de kleuring. (Lees meer hierover in de nieuwsbrief van dinsdag 12 juli).
– De abrikozendemo hangt aardig vol. Deze bomen werden afgelopen winter verplaatst en staan nu onder een tunnel. Reden voor overkapping is de gevoeligheid van abrikozen voor vocht en bacteriekanker.
– Het hagelnet voor de 1,7 hectare Natyra is gearriveerd en wordt binnenkort door Agrifirm geplaatst. Er is dit seizoen met goed resultaat tot nu toe twee keer geschoffeld met de Ladurnermachine. 
– De met suzuki-gaas overkapte kersen staan er goed bij. De druk van de suzuki-fruitvlieg loopt op. Het kersenperceel in Randwijk wordt onder de overkapping gemonitord op suzuki-fruitvlieg. “Het is heel rustig met de vangsten”, zegt Oostdijk. “Je neigt ernaar niet te spuiten, maar dat is toch wel een risico.” Op het achterste blok kersen is dit seizoen besloten alleen te spuiten wanneer de druk toeneemt. Wellicht is alleen het suzuki-gaas voldoende, dat is nog even afwachten.
– In de mutantenvergelijkingsproef liggen vier Boskoopmutanten en van Jonagold en Gala ieder acht stuks. Bij Boskoop wordt vooral gekeken naar de mate van verruwing en kleur. Bij Jonagold gaat het om kleurmutanten. “Gala is wereldwijd een groot ras, we willen gewoon eens kijken hoe deze hier gedijt.”
– Bij de Cepunabomen, met de vrucht Migo, ligt een demo waar men de schilkwaliteit onderzoekt. Wekelijks rijdt de ‘proevenspuit’ erlangs met diverse mixen van bladvoeding en captan.

 

Dit bericht is geplaatst op maandag 18 juli 2016 - 10:06