Afgelopen vrijdag is op het congres Prognosfruit 2013 te Praag de raming van de EU appel- en peerproductie gepresenteerd. Deskundigen verwachten een perspectiefvol afzetseizoen voor zowel appel als peer. Opvallend zijn de lage producties voor Elstar, Jonagold, Rode Boskoop en Doyenné Du Comice.

De raming bij appels valt 7% hoger uit dan de oogst van vorig jaar en 6% hoger dan het gemiddelde over 2010-2012. Ze is vergelijkbaar met 2011. Van een topoogst zoals in de jaren 2008 en 2009 is
duidelijk geen sprake. Bij peren is de raming 2% lager dan het gemiddelde van de jaren 2010 tot en met 2012 en is er zeker geen sprake van een volle oogst. De Benelux produceert 20% onder normaal en ook in Spanje en Italië blijft de productie achter bij het gemiddelde van
de laagste jaren. In de afgelopen tien jaar produceerden beide landen alleen vorig jaar minder.

De geraamde productie van onze hoofdrassen Elstar en Jonagold is laag. Deze is van Elstar 4% lager dan vorig jaar, 13% minder dan de gemiddelde productie van 2010-2012 en de laagste van de afgelopen tien jaar.

De hoeveelheid Jonagold (incl. Jonagored en Red Jonaprince) is 6% lager dan vorig jaar.
De laatste tien jaar was alleen in 2010 sprake van een lagere productie. De oogst van Boskoop wordt 3% lager dan vorig jaar geraamd, 11% onder het gemiddelde over de jaren 2010-2012. Ook bij Boskoop is dit de laagste in de afgelopen tien jaar.

De productie van Conference valt 14% hoger uit dan in 2012, maar altijd nog 14% lager dan de topoogst van 2011. Die van Doyenné du Comice is 18% lager dan het gemiddelde van 2010-2011 en de op een na laagste van de afgelopen tien jaar.

Naast de omvang van de appel- en peerproductie zijn volgens de NFO nog andere aspecten van belang voor het komende afzetseizoen. De markt is schoon; de voorraden per begin juli waren de laagste sinds jaren. De productie uit het zuidelijk halfrond van begin dit jaar is
goed afgezet, dus ook hier is geen sprake meer van grote voorraden. Verder is de appelproductie in Duitsland de laagste van de afgelopen tien jaar en 17% lager
dan vorig jaar. Voor appels is Duitsland het belangrijkste exportland voor Nederland.
Bij appels wordt verwacht dat er niet meer product beschikbaar is voor de verse markt dan vorig jaar vanwege de geringere maat en schurftaantastingen. Bij concentraat is sprake van een kleine tot normale voorraad en worden stabiele prijzen verwacht.

Ook bij peren bieden de cijfers perspectief voor het komende afzetseizoen. België en Nederland zitten 20% onder een
normale oogst. Ook in Italië en Spanje is geen sprake van een volle oogst. Dit kan vooral interessant zijn voor export naar Spanje. Voor een goede benutting van het afzetseizoen bij peer is het wel van belang dat er vanaf het begin goed wordt afgezet.

Siep Koning
skoning@nfofruit.nl

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 20 augustus 2013 - 13:27