Bionext heeft in een reclamespotje ten onrechte de indruk gewekt dat bij biologische landbouw geen verborgen milieukosten optreden. Dat zegt de Reclame Code Commissie. Gangbare akkerbouwer Michiel van Andel uit Emmeloord had een klacht bij de commissie ingediend over het filmpje.
In het filmpje wordt gezegd dat de echte prijs voor ons voedsel veel hoger is dan het bedrag dat we ervoor betalen. “Wanneer je eerlijk vergelijkt is de keuze voor biologisch veel voordeliger. Kies vaker voor biologisch, dan weet je zeker dat je de echte prijs voor je eten betaalt”, is te horen in het spotje. En vooral met dat laatste is Van Andel het niet eens. Hij vindt dat Bionext gangbare telers ten onrechte neerzet als de enige makers van verborgen kosten, terwijl ook biologische telers verborgen kosten maken die niet doorbetaald worden. Ook ergert hij zich aan de manier waarop Bionext ongenuanceerd biologische telers boven gangbare telers zet. In zijn blog op bloggendeboer.com is hierover meer te lezen.
In een reactie op de uitspraak van de Reclame Code Commissie zegt Bionext op het standpunt te blijven dat de biologische landbouw zich onderscheidt op het punt van verborgen maatschappelijke kosten. Bionext vindt dat de Reclame Code Commissie het begrip verborgen kosten niet goed hanteert. De gangbare landbouw zou de milieu-impact bewust buiten beeld houden, terwijl de biologische sector dat niet doet. Bekijk hier het filmpje van Bionext.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 10 april 2018 - 19:19