De zesde editie van de International Soft Fruit Conference, die donderdag 7 januari plaatsvond in Den Bosch, trok een recordaantal van ruim 600 bezoekers. Een grote diversiteit aan onderwerpen passeerde de revue: van de ontwikkeling van de zachtfruitproductie in Zuid-Europa tot het moleculair testen van plantmateriaal. En natuurlijk was er ook aandacht voor het meest prangende thema binnen de sector; de bestrijding van de suzuki fruitvlieg.

Bij de start in 2011 telde de International Soft Fruit Conference zo’n 300 bezoekers, vorig jaar waren dat er al ruim 565 en dit keer meer dan 600. De bezoekers – vooral telers en daarnaast ook toeleveranciers en adviseurs – waren afkomstig uit meer dan 25 landen. Daarnaast vormden de Brabanthallen het toneel voor een mini-beurs, waar circa tachtig leveranciers bij aanwezig waren. De organisatie van de Soft Fruit Conference was wederom in handen van BVB Substrates en DLV Plant. “We proberen het programma samen te stellen op basis van signalen, geluiden en ervaringen uit de dagelijkse praktijk”, zegt Willem van Eldik van DLV Plant. “Dat doen we met korte en bondige presentaties om bezoekers inzicht te geven in wat er speelt. Aan de hand hiervan kunnen ze zelf bepalen waarover ze meer informatie willen.”

Internationale sprekers
Veelal internationale sprekers deelden hun kennis en ervaring tijdens de meest recente editie van de Soft Fruit Conference. Zo ging Karel Bolckmans van de Belgische importeur Special Fruit in op de ontwikkelingen in de zachtfruitproductie in Spanje en Portugal; deze sector zit flink in de lift in Zuid-Europa. De Italiaanse onderzoeker Alberto Grassi vertelde de aanwezigen hoe men de suzuki fruitvlieg onder controle probeert te houden in de Trentino-regio in Noord-Italië. Het innetten van percelen biedt hierbij volgens Grassi het meeste perspectief. Verder waren er onder meer presentaties over biologische ziektebestrijding in framboos, braam en rode bes en werd ingegaan op de historie en het toekomstperspectief van weefselkweek bij bramen. Ook was er aandacht voor hoe, aan de hand van DNA, kan worden bepaald wanneer een zachtfruitplant het beste kan worden verplaatst naar de koeling.
Binnenkort leest u in Fruitteelt een uitgebreid verslag van de International Soft Fruit Conference. 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 12 januari 2016 - 18:58