De Landelijke Klein- en Steenfruitdag, die gisteren plaatsvond bij zachtfruitbedrijf Berrybrothers in Roggel, heeft een recordaantal bezoekers getrokken. Ruim 600 telers uit Nederland, België en Duitsland lieten zich informeren over de laatste ontwikkelingen in de teelt van klein- en steenfruit. Klik hier voor de fotoreportage.
Voor het eerst was er tijdens het evenement, dat tot vorig jaar de naam ‘Kleinfruitdag’ droeg, ook aandacht voor steenfruit. Het bedrijf van de familie Heijnen in Roggel, waar onder meer kersen en pruimen worden geteeld, was namelijk een van de excursielocaties. “De verbrede opzet heeft absoluut bijgedragen aan het succes. Vorig jaar mochten we vijfhonderd bezoekers verwelkomen, dit jaar ruim zeshonderd. We hebben dus een nieuwe doelgroep weten aan te boren. Daarnaast droeg ook het mooie weer bij aan een geslaagde dag”, vertelt Mariëlle Mulder van de NFO. De NFO tekende, samen met toeleverancier Vlamings, voor de organisatie van de Klein- en Steenfruitdag.

Beursopzet van de toekomst
De bezoekers konden kiezen uit een drietal rondleidingen, waarbij de focus lag op de teeltontwikkelingen in respectievelijk rode bes, framboos en blauwe bes en kers en pruim. Tijdens de diverse rondleidingen kwam een keur aan thema’s aan bod, waaronder rassenkeuze, emissiebeperking en spuittechnieken, snoei, vorstpreventie en fertigatie met vloeibare meststoffen. Daarnaast was er, op de hoofdlocatie van Berrybrothers, een informatiebeurs ingericht, waar ruim 65 bedrijven acte de présence gaven. Ook Vlamings kijkt terug op een geslaagd evenement. “Deze dag heeft wederom bewezen dat de klein- en steenfruitsector behoefte heeft aan kennisvergaring en -deling”, zegt teeltadviseur Heino van Doornspeek van Vlamings. “Daarbij slaat de opzet van het evenement aan: het heeft voor telers toegevoegde waarde om een collega-bedrijf te bezoeken en de percelen te bekijken. Dit is zonder twijfel de beursopzet van de toekomst.”

In een volgend nummer van Fruitteelt volgt een artikel over deze dag.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 15 juni 2017 - 15:23