Foto1: De 24uurs neerslagkaart van dinsdag 12 juli 08:00uur tot 13 juli 08:00uur, het regende die ochtend uiteraard na 08:00uur nog op veel plekken

Er wordt al tijden gesnakt naar regen. Op woensdag 12 juli werden de gebeden verhoord en was het volgens het KNMI de natste 12 juli in 17 jaar. Vooral in Zeeland is het droogtetekort groot, maar op een enkele plek viel daar maar liefst bijna 90 mm regen (zie foto 1 en klik op de afbeelding voor meer info).

Foto2: Hoe (donker)roder des te droger

Normaliter valt er in de hele maand juli gemiddeld 81 mm. Het regengebied trok over alle fruitregionen met op veel plaatsen meer dan 40 mm regen. Het neerslagtekort is echter nog groot volgens de data van het KNMI (zie foto 2 en klik op de afbeelding voor meer info). Vooral in Zeeland zijn nog veel (donker)rode plekken te zien.
Volgens het KNMI valt er dit jaar nog steeds gemiddeld 141 millimeter te weinig (zie foto 3 en klik op de afbeelding voor meer info). Het neerslagtekort wordt berekend met de gegevens van dertien weerstations in het land. De komende dagen blijft het weer nog wat wisselvallig met kans op nog wat regen, daarna lijkt er weer een droge periode aan te komen.

Foto3: De zwarte lijn in de grafiek is het jaar 2017, nog steeds een erg droog jaar dus

 

 

 

Beregenen
In diverse provincies zijn restricties als het gaat om water geven. Vooral in Zuid-Nederland zijn de mogelijkheden beperkt. In de regio Limburg en Noord-Brabant geldt een uitgebreid beregeningsverbod van oppervlaktewater. In Zeeland waren de mogelijkheden al beperkt. Volgens het Waterschap Limburg hoort dit jaar nu al bij de 5 procent droogste jaren en benadert de droogte van recordjaar 1976.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 13 juli 2017 - 17:09