Zes gemeenten in Rivierenland starten samen met ondernemers en kennispartners een project om korte voedselketens, waarbij streekproducten lokaal worden verkocht, te stimuleren. ‘Het doel van het project Lekker Lokaal Rivierenland is de makers van streekproducten in contact te brengen met verkopers en horecaondernemingen’, aldus projectleider Jolijn Zwart-van Kessel. Om dat te kunnen doen, wordt eerst in kaart gebracht welke bedrijven er streekproducten maken. In het najaar van 2018 volgen twee inspiratieavonden. Er is er een voor agrarische ondernemers – op maandag 19 november – waarbij praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland en lokale afzetkansen centraal staan. En er is een avond voor de bestuurders, raadsleden en ambtenaren uit de betrokken gemeenten, waarbij het bijvoorbeeld gaat over de transitie en inrichting van voedselketens en wat gemeenten kunnen doen om deze ontwikkeling te stimuleren.
Begin volgend jaar worden boeren uit de regio tijdens een masterclass door experts van de Wageningen Universiteit (WUR) geholpen bij de ontwikkeling en in de markt zetten van een eigen streekproduct. Ook staat er een ‘matchmaking’ op het programma tussen producenten en afnemers.

De deelnemende gemeenten aan Lekker Lokaal Rivierenland zijn Tiel, Culemborg, Geldermalsen, Neerijnen, Lingewaal en Buren. Ook WUR en Regionaal Bureau voor Toerisme werken mee aan het project. Provincie Gelderland en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling stelden subsidie beschikbaar.

Bron: plattelandrivierenland.nl

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 2 oktober 2018 - 17:30