PPO onderzoekt sinds 2012, in opdracht van de NFO, acht Elstarmutanten. De resultaten van 2014 als tweede productiejaar zijn onder meer:
De hoogste hardheid bij de oogst en na bewaring kwam voor bij Elshard, Excellent Star en Van der Zalm. Het laagste suikergehalte bij de oogst en na bewaring kwam voor bij Elrosa en Elshof (mogelijk is dit gecorreleerd aan de hoge producties). Een relatief hoog suikergehalte bij de oogst en na bewaring is gemeten bij Van der Zalm, Stechmann en Elshard. Er was relatief veel derde pluk bij Elshof, Elrosa en Bougie terwijl er bij Stechmann en PCP relatief veel eerste pluk was. Elrosa, Stechmann en Elshof hadden de hoogste productie klasse I, Elshard en Van der Zalm hadden de laagste totale productie. De grootste vruchten gaf PCP en de kleinste vruchten gaf Stechmann. Elrosa en Elshard hadden het grootste aandeel van de productie tussen 70 en 80 mm. De gestreepte mutanten (Stechmann en Van der Zalm) hadden de hoogste suikerzuurgehaltes.
Een uitgebreid artikel over dit onderzoek leest u binnenkort in Fruitteelt.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 28 april 2015 - 17:26