Uit de metingen in het winkelschap december 2013 bleek dat Conference, sinds de start van de monitor in 2011, aan het eind van de keten nog nooit zo zacht is beland. Verder zakte de kwaliteit van Elstar licht terug sinds vorig seizoen. Deze resultaten sterken de NFO-Productgroepen Peer en Appel in hun missie om kwaliteit in de teelt en de keten te verbeteren. Teeltvoorlichters en afzetpartijen zijn in dit proces betrokken om dit doel te bereiken.
Van de zeventig bezochte supermarkten bleek slechts 14 procent van de Conference een acceptabele hardheid te hebben van gemiddeld 4kg/cm2 of meer. Bij de vorige meting in oktober was de hardheid al zorgelijk, toen circa 30 procent van de supermarkten goed scoorde. Na het vorige teeltseizoen lijkt Conference een uitzonderlijk kort uitstalleven te hebben.
Ondanks de verhoogde aandacht voor de Elstarkwaliteit, zijn de positieve resultaten van vorig seizoen iets teruggezakt. In december 2012 scoorde nog ruim 80 procent van de supermarkten een goede hardheid, in december 2013 was dit 70 procent.
Het uitstalleven blijft op hetzelfde niveau als het vorige seizoen, met ruim 80 procent, goed scoren, een enorme stap vooruit sinds 2011 toen het nog om 40 procent van de supermarkten ging. Wel viel in december de bloskleur van Elstar in de supermarkten enigszins tegen. 80 procent of meer van de supermarkten had volgens de steekproeven roodgekleurde appels liggen met meer dan 30 procent aaneengesloten blos. Dat was in oktober 2013 nog 95 procent.
Uit het vervolg van de monitor moet eind van dit seizoen blijken of ook nu weer de beste Elstar als laatst in de winkels terechtkomen.

Klik hier voor de grafieken over de monitor.


 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 4 februari 2014 - 19:16