Onwetendheid en een menselijke fout hebben ervoor gezorgd dat er verkeerd gelabelde appels en peren onder het keurmerk PlanetProof in de schappen zijn terecht gekomen. De vruchten waren afkomstig van PlanetProof-gecertificeerde fruitbedrijven, maar de handelaar die de appels en peren leverde aan de retailer, was niet gecertificeerd.
Een en ander kwam aan het licht door een oplettende consument. Bij het intypen van het registratienummer dat was afgebeeld op verpakte appels in de PlanetProof zoekmodule, bleek de naam van een champignonteler te verschijnen. SMK heeft daarna direct actie ondernomen en contact gezocht met de retailer, die diezelfde dag een terugroepactie in gang zette.
Ondanks dat het geen geval is van bewuste misleiding, kan de fruithandelaar een boete tegemoet zien. De handelaar heeft het certificeringstraject voor PlanetProof inmiddels in gang gezet.
Naar aanleiding van dit voorval gaat SMK de frequentie van de steekproeven op producten verhogen van twee naar vier keer per jaar. Bij een steekproef wordt een product vanaf de retailer in de hele keten terug getraceerd.
In een uitgebreid bericht op gfactueel.nl valt te lezen dat de appels en peren in de schappen lagen bij Aldi, onder andere in Tiel. Het fruit was via een handelaar uit Deil geleverd aan drie van de negen distributiecentra van de supermarktketen. Ook het GlobalGAP-nummer op de verpakking zou niet kloppen.

Bron: smk.nl

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 2 oktober 2018 - 17:37