Washington State University heeft stofjes ontdekt die het rijpen van peren na bewaring met SmartFresh (1-MCP) verbeteren en ze goed voorspelbaar maken. Problemen met rijping van in de koelcel bewaarde peren kunnen ontstaan als ze zijn behandeld met SmartFresh dat vooral wordt gebruikt om de bewaarbaarheid van appels te verbeteren. 1-MCP blokkeert de rijping door ethyleen. Dr. Amit Dhingra van de Washington State University, vond in de 1-MCP behandelde peren echter een aantal stofjes dat de rijping opnieuw kan activeren en ethyleen kan laten vrijkomen zodat de rijping na de opslag verder gaat. Peren die hij met een kleine dosis van die rijpingsstoffen behandelde, waren na vijf dagen rijp, zoet en sappig. Met SmartFresh behandelde peren zonder behandeling met de rijpingsstoffen werden daarentegen rubberachtig en maar matig zacht.

Dhingra wil de rijpingsstoffen nog niet benoemen vanwege een patentaanvraag. Het gaat volgens hem om stoffen die van nature in planten zitten. Ze brengen in de plant de omzetting op gang van zetmeel naar suiker waarbij binnen 48 uur ethyleen vrijkomt. Dit staat dus in contrast met de gangbare gedachte dat ethyleen hiervoor verantwoordelijk is. Dhingra voorziet dat de rijpingsstoffen, als deze op de markt komen, kunnen helpen om met 1-MCP-behandelde peren uniform te laten rijpen met een goede consumptiekwaliteit.                                                            

Agrofresh, dat SmartFresh op de markt brengt, zegt dat er voor toepassing van 1-MCP in peren een speciaal protocol geldt om taaie of harde peren te voorkomen. Dat zorgt voor goede bewaarresultaten.

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 14 februari 2014 - 10:52