WUR-student Angel Marquez onderzoekt op Proeftuin Randwijk mogelijkheden om bepaalde arbeid in de appelteelt te robotiseren. Tijdens de open dag trok hij de aandacht met de poster ‘Slimme appelboomgaard’ (zie nieuwsfoto bij dit bericht). Bezoekers konden goede punten en verbeteringen van robotisering in de fruitteelt op een memoblaadje opschrijven en achterlaten op de poster. Overigens kan de enquête hierover in de NFO-nieuwsbrief van eind juli, nog steeds ingevuld worden.
Wat betreft de pluk vonden de respondenten tijdens de open dag het belangrijk dat de plukrobot ook beslist om een appel wel of niet plukken aan de hand van het blospercentage. De robot moet tevens een rendabele investering zijn om de beste plukkers te kunnen vervangen. Naast appels zou het ook handig zijn als de robot ander fruit zou kunnen plukken, zoals kersen. Robotisering van de oogstraming vonden respondenten eveneens zeer belangrijk. Ten slotte stonden het gebruik van een open source-systeem, drones voor het uitvoeren van bepaalde taken en minder gewasbeschermingsmiddelen hoog in het vaandel.
Wanneer Marquez het onderzoek afgerond heeft, deelt de NFO het complete eindresultaat van de enquête en de poster via de NFO-nieuwsbrief en/of Fruitteelt.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 24 augustus 2017 - 17:19