Wereldwijd werken drie onderzoeksteams aan het ontwerpen van robots die ingezet kunnen worden bij de bestuiving van gewassen. Twee van de teams werken aan een soort minidrone. Een derde team onderzoekt de mogelijkheden van een zelfrijdende robot. Van de minidrones bestaan al prototypes; de zelfrijdende robot is nog in de ontwerpfase. Het zal naar verwachting nog ten minste tien jaar duren voordat een van de minirobots klaar is voor de praktijk.

Nu de honingbij het steeds moeilijker heeft wordt wereldwijd op allerlei manieren bekeken hoe de bijenpopulatie versterkt kan worden, maar ook welke alternatieven er zijn om gewassen te bestuiven. Onderzoekers van Harvard University startten tien jaar geleden al met het ontwerpen van een minirobot, genaamd RoboBee. Bestuiving is een van de toepassingen die de onderzoekers voor ogen hebben. De RoboBee zou ook gebruikt kunnen worden bij zoek- en reddingsoperaties. De minirobot van Harvard is de meeste geavanceerde van de drie genoemde projecten. De RoboBee kan vliegen, zwemmen en op zijn kop landen op gladde oppervlakken, gebruik makend van statische elektriciteit. Bovendien is hij met zijn lengte van 24,2 mm en gewicht van 90 gram zeer klein. De volgende stap in het onderzoek is de bouw van een ‘bijenkorf’ waarin de RoboBee zich kan opladen.

Het Japanse onderzoek, van het National Institute of Advanced Industrial Science and Technology, is van recenter datum. De minidrones hebben een borsteltje van paardenhaar, waarmee zij stuifmeel kunnen oppikken en afgeven. Ook gebruiken de onderzoekers een ioniserende gel, waaraan de stuifmeelpollen makkelijk blijven plakken en niet beschadigen. De robotbij is getest onder lab-omstandigheden bij lelies. Eerder kon u hierover al lezen in de NFO-nieuwsbrief van 28 februari 2017: ‘Mini-drones helpen bij bestuiving’.

De West Virginia University (WVU) werkt aan een autonome grondrobot, die zich nog in de eerste ontwerpfase bevindt. De zelfrijdende robot moet individuele bloesem kunnen lokaliseren, identificeren en bestuiven. De werking van het model is gebaseerd op een autonome robot die op de maan of de planeet Mars objecten moet kunnen identificeren, oppakken en terugkeert naar de basis. De robot detecteert de bloesems met behulp van laserstralen en camera’s. WVU wil de robot gaan testen in een kas met frambozen en bramen en daarna verder ontwikkelen, maar eerst zal de robot nog gebouwd moeten worden.

Bron: fruitgrowernews.com

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 30 mei 2017 - 19:17