Roodvlezige appelrassen staan de laatste jaren meer in de belangstelling. Veredelaars ontwikkelen nieuwe rassen.

Een deel van de nieuwe roodvlezige appelrassen (Redlove) wordt veredeld door de Zwitsers bedrijven Lubera AF en Fruture GmbH. Alle sublicentiehouders van Fruture GmbH wereldwijd moeten voor eind 2012 beslissen of ze doorgaan met Fruture betreffende het Redlove-programma. In Nederland heeft Inova Fruit een testlicentie en het is aan Inova Fruit om te beslissen of ze al of niet doorgaat met deze Redlove-rassen. Inova Fruit heeft een pilot op een fruitbedrijf in de Betuwe en op PPO Randwijk.

Ook op diverse andere veredelingslocaties wereldwijd werkt men aan roodvlezige rassen. Door moderne veredelingstechnieken verloopt het terugkruisen met rassen met een betere smaak en bewaarbaarheid sneller. In Frankrijk is International Fruit Obtention Research (IFO) hierin erg actief. IFO is een gezamenlijk privaat researchbedrijf van drie grote vruchtboomkwekers. De onderzoekers claimen erg ver te zijn met goede roodvlezige rassen. Tot op heden zijn die nog niet op de Europese markt geïntroduceerd. Wel heeft Inova Fruit een testlicentie en staan bomen van IFO op een pilotbedrijf van Inova Fruit.

In Londen is sinds oktober in enkele supermarkten van Tesco het roodvlezige ras Raspberry Ripple te koop. Het ras werd negen jaar geleden in een Engelse boomgaard ontdekt en door een lokale vruchtboomkweker verder opgepakt. De naam Raspberry Ripple koos hij omdat de vruchten naar frambozen ruiken.

 

 

Dit bericht is geplaatst op maandag 5 november 2012 - 15:00