Staatssecretaris Henk Bleker is met het Ctgb overeengekomen het besluit over de Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen uit te stellen tot 1 januari 2014, met vervolgens een aflever- en opgebruiktermijn van 18 maanden. Daardoor krijgt het bedrijfsleven tot 1 juli 2015 gelegenheid goedkeuring of toelating voor de betreffende middelen te krijgen. Dat schrijft Bleker in een brief aan de Tweede Kamer.

 

Op 1 februari kondigde het Ctgb aan per 1 juli 2012 alle RUB-toelatingen in te trekken. Gebruik van deze middelen zou vanaf die datum alleen nog kunnen met goedkeuring van de Europese Commissie. Omdat deze datum op veel verzet stuitte vanuit de agrarische sector, waarbij de NFO zich ook duidelijk geroerd heeft, en maatschappelijke organisaties, heeft de staatssecretaris bij het Ctgb aangedrongen op uitstel van de regeling. Het Ctgb heeft hiermee ingestemd. Dit betekent dat bedrijven en organisaties nu langer de tijd hebben de betreffende goedkeuring te verkrijgen.

Daarnaast heeft Bleker bij de Europese Commissie om een nadere uitwerking van de criteria voor de toelating van de RUB-stoffen verzocht . Hij verwacht daarover in mei meer duidelijkheid te hebben.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 20 maart 2012 - 17:00