Rusland heeft de boycot van voedselproducten uit de EU, de VS, Canada, Noorwegen en Australië met een jaar verlengd. De EU verlengde begin vorige week de economische sancties tegen Rusland met een half jaar tot 31 januari 2016. In een tegenreactie bijt Poetin flink van zich af door de boycot met een vol jaar tot 5 augustus te verlengen. De lijst van geboycotte goederen blijft ongewijzigd op enkele uitzonderingen op gebied van biomaterialen na, schrijft fruitnews.ru. Op voorhand waarschuwt de Russische premier Dmity Medvedev als wel dat de lijst afhankelijk van de relatie met Europese partners gedurende het jaar kan wijzigen. Nu al lijken de banden met bijvoorbeeld Griekenland en Macedonië aangehaald te worden. Al langer worden de banden met Moldavië weer aangehaald. Sinds deze maand  mogen drie Moldavische conservenfabrikanten weer exporteren naar Rusland. Inspecties bij nog eens drie andere fabrikanten lopen nog.
Russische telers en consumenten zijn alleen maar blij met het embargo, zegt de Russische minister van landbouw Alexander Tkachev. Volgens Tkachev hebben de sancties de modernisering van de agrarische sector alleen maar versneld. In veel gevallen is de binnenlandse productie toereikend om aan de vraag te voldoen, bijvoorbeeld bij aardappels. Bij andere producten, zoals melk, vlees, groente, fruit en bessen hebben we een plan liggen waarmee we op termijn in staat zullen zijn te voldoen aan de binnenlandse vraag”, aldus Tkachev. De verwachting is dat de productie van varkensvlees en kip binnen twee tot drie jaar op peil zal zijn, die van rundvlees binnen vijf tot zeven jaar. Over een termijn voor groenten en fruit doet Tkachev geen uitspraak.

De Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca pleit in een brief aan de EU-commissie voor verlenging van de steunmaatregelen. Deze lopen per 1 juli af, maar groente- en fruittelers hebben de steun opnieuw hard nodig vindt Copa-Cogeca. Het zomerfruitseizoen is nog maar net gestart en het embargo zorgt nu al voor een sterke druk op de prijzen stelt voorzitter Pekka Pesonen. Snelle actie vanuit de EU is dan ook gewenst. Copa-Cogeca stelt voor dezelfde maatregelen als tot 1 juli gelden – het uit de markt halen van product voor voedselbanken, niet-voedingsgebonden gebruik en groen oogsten –ook voor de periode erna in te voeren. 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 30 juni 2015 - 17:46