Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 23 april jl. zijn de resultaten over 2014 gepresenteerd. Het netto resultaat over 2014 bedroeg €38.000,-. In 2013 was dit nog € 656.000,-. Het jaar 2014 was volgens de afzetorganisatie een jaar van uitersten. Fruitmasters kijkt terug op een goed seizoen voor zachtfruit en houtig kleinfruit. Voor steenfruit was het een moeilijk seizoen door het weer en het steeds groter wordend effect van de suzuki-fruitvlieg.

Het hardfruitseizoen 2014/2015 startte met een volle oogst. Door de Russische boycot raakte de Europese markt overvol met product dat normaliter naar Rusland zou worden geëxporteerd. De boycot drukte hierdoor op het resultaat van de Fruitmasters leden en daardoor ook op het bedrijfsresultaat van de organisatie. Dit enerzijds vanwege lagere opbrengsten en anderzijds door extra kosten omtrent de noodfondsen en deelname daaraan. De omzet daalde om die reden met 8% en kwam uit op ruim 190 miljoen euro.

Het ledenvolume (van in totaal 450 fruittelers) groeide bij Fruitmasters met 35% ten opzichte van 2013 vanwege de grote oogst en de toename van nieuw areaal. Daarnaast was er een sterke toename in vraag naar de centrale diensten: het bewaren, sorteren en verpakken van product.
In 2014 betrad Fruitmasters nieuwe afzetmarkten zoals China en inmiddels heeft de coöperatie markttoegang tot Brazilië en Canada. De organisatie neemt ook deel aan de Braziliaanse supermarkt vakbeurs APAS van 4 tot en met 7 mei in Sao Paulo. Deze vakbeurs is de grootste supermarkt vakbeurs ter wereld gericht op supermarkteigenaren en supermarktindustrie.

 

Dit bericht is geplaatst op donderdag 23 april 2015 - 18:18