De Russische douane heeft vorige week opnieuw het gebied uitgebreid waar ze extra garanties eist bovenop de TIR-overeenkomst voor vrachtvervoer. Vanaf 1 december dreigt deze maatregel zelfs voor heel Rusland. In dat geval ondervindt de fruithandel naar Rusland daar naar verwachting ook hinder van ondervinden.

Een TIR-overeenkomst, of TIR-carnet, is een overeenkomst die geldig is voor vervoer van goederen tussen een douanekantoor van vertrek in het ene land en het kantoor van bestemming in een ander land. De betrokken landen moeten aangesloten zijn bij de TIR-overeenkomst.

Rusland eist langs alle grenzen, behalve die in het noordwesten van Rusland en in de Vyborg douaneregio langs de grens met Finland, geen extra garanties bovenop het TIR-carnet. Mogelijk is dat er de oorzaak van dat uit de fruithandel nog geen klachten zijn binnengekomen bij Frugi Venta of vervoersorganisatie EVO.

Achter de schermen wordt druk gelobbyd om de maatregelen ongedaan te krijgen. EVO heeft onder andere de hulp ingeroepen van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën), de Europese Commissie en de VN. 

Dit bericht is geplaatst op donderdag 21 november 2013 - 14:08