Het niet druk hebben en toch een hoog rendement realiseren met je bedrijf. Dat wenste Jos Burgers ruim 800 jonge agrariërs toe tijdens de Agrifirm Jongerendag afgelopen januari. “Rustig werken en veel verdienen is immers beter dan het druk hebben en weinig verdienen.”

Burgers is auteur van managementboeken. Met veel humor vertelt hij: “Geld stroomt naar waarde, dat is rendement. Een product of dienst heeft waarde als het zowel schaars is als aantrekkelijk. Een voorbeeld: koeien staan in de wei vaak in een groepje bij elkaar. Koeien van buiten de groep, voegen zich erbij. Zij verwachten dat er op die plek veel te grazen is, omdat zich daar de meeste koeien bevinden. Maar dat blijkt niet te kloppen! In plaats van mals gras vinden ze veel verse koeienvlaaien. Maar dat merk je pas als je in de groep staat!” => bekijk ook het filmpje

Dit verhaal kun je vertalen naar bijvoorbeeld fruittelers. Ondernemers die allemaal hetzelfde fruit aanbieden zonder zich te onderscheiden of meerwaarde te bieden, hebben een laag rendement. De boodschap van Burgers is dat jonge fruittelers zich moeten afvragen wat hun plaats is in de sector: ben je één van de kudde of weet je je te onderscheiden? “Zadel jezelf op met een probleem en denk daarover na. Een probleem maakt je creatief; je gaat er kansen door zien die je normaal niet ziet. Het probleem kan zowel resultaat- als inspanningsgericht zijn. Je kunt bijvoorbeeld een omzetdoel vaststellen. Of je besluit wekelijks een paar uur na te denken over een probleem en er zo oplossingen voor te zoeken.” Aanstaande zaterdag verschijnt het hele artikel in Fruitteelt.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 31 januari 2017 - 14:11