De meeste Nederlanders zijn gezond en de levensverwachting stijgt, maar tegelijkertijd heeft de helft van de bevolking overgewicht. Bovendien eet negen op de tien mensen te weinig groenten en fruit en is bijna 30 procent van ons eten van dierlijke oorsprong. Om daar verandering in aan te brengen zullen overheid, agrarische sector, bedrijven, burgers en maatschappelijke organisaties actief samen op moeten trekken. In het rapport ‘Wat ligt er op ons bord? Veilig, gezond en duurzaam eten in Nederland’ geeft het RIVM feiten en cijfers over het voedingspatroon van Nederlanders. Ook laat het RIVM zien waar kansen liggen voor een integrale aanpak.

 

Veilig, gezond en duurzaam voedsel gaan niet altijd hand-in-hand. Zo is het duurzaam om bij vleesconsumptie het hele dier van kop tot staart te eten. Dit betekent ook bewerkte vleesproducten, zoals worst, die weer minder gezond zijn. Een ander dilemma is het gedrag van burgers en bedrijven. Die vinden gezondheid en duurzaamheid belangrijk, maar consumenten letten bij het boodschappen doen toch vooral op prijs en gemak en bedrijven willen op hun beurt deze consument dienen en winst maken.
In een grafiek geven het RIVM de verhouding weer tussen de consumptie en de uitgaven aan verschillende categorieën voedsel. Zo is te zien dat vlees en vis relatief duur zijn ten opzichte van de consumptie, terwijl frisdranken en melk juist vrij goedkoop zijn. Groente en fruit zitten daar tussenin.

 

Overigens is ons voedsel overwegend veilig. Jaarlijks heeft ongeveer 1 op de 24 mensen last van een (minder ernstige ) voedselinfectie. Wat betreft chemische stoffen is het risico op de gezondheid verwaarloosbaar.

 

Bron: RIVM

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 24 januari 2017 - 13:45