Landbouwminister Carola Schouten heeft met de directies van diverse supermarkten een afspraak gemaakt voor een persoonlijk gesprek over cosmetische eisen die aan groenten en fruit gesteld worden. Aanleiding is het afkeuren van 60 ton pruimen die niet aan de maateisen voldeden afgelopen zomer. “Ik vind de handelswijze van supermarkten in deze betreurenswaardig, omdat zo goede en gezonde producten verspild worden”, schrijft Schouten in een reactie op kamervragen van Esther Ouwehand van de PvdD. “Het tegengaan van voedselverspilling is een van mijn prioriteiten. Ik vind de gesprekken met supermarkten van groot belang, omdat zij als schakel in de Nederlandse voedselketen een belangrijke rol en verantwoordelijkheid hebben bij het tegengaan van voedselverspilling”, aldus Schouten.

Inzicht in prijsopbouw
Minister Schouten wil consumenten meer inzicht bieden in wat er van de prijs die zij in de supermarkt betalen, uiteindelijk naar de teler gaat. “Afgelopen weekend publiceerde de Consumentenbond de goedkoopste huismerken. Misschien moeten wij advertentieruimte inkopen om te laten zien: dit betalen de supermarkten aan de boer en dit betaalt u zelf. Dan moet je nadenken: wil ik bij die supermarkt zijn waar ik het minst betaal, of wil ik die paar cent extra betalen, zodat de boer zelf ook nog wat krijgt?”, zei Schouten afgelopen maandag tijdens het evenement dat dagblad Trouw organiseerde voor agrariërs.
Later zei ze dat deze opmerking gekscherend was bedoeld, maar het geeft wel aan welke richting de minister op wil. Ze voelt er niet veel voor om telkens nieuwe regels op te leggen, zoals bijvoorbeeld de inkrimping van de veestapel of een verbod op stuntprijzen. Maar ze wil wel graag de consument duidelijk maken dat deze ook deel uitmaakt van de kringloop en daarin ook een stem heeft, door een eerlijke prijs te betalen. Ook gaat ze de discussie met supermarkten niet uit de weg om tot haar doel te komen.

Agri Nutri Monitor
Bij de ACM wordt momenteel de Agro Nutri Monitor opgestart. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat vanaf 2019 periodiek onderzoek doen naar de prijsvorming en eventuele problemen in de voedselketen die een eerlijke margeverdeling in de weg staan.
In de Tweede Kamer kunnen de voorstellen van Schouten op brede steun rekenen. Al hebben partijen nog wel zo hun wensen voor verdere aanscherping van het wetsvoorstel.

Bron: rijksoverheid.nl, trouw.nl en nieuweoogst.nl

Dit bericht is geplaatst op donderdag 13 september 2018 - 19:04