Minister Carola Schouten wil meer experimenteerruimte voor de nieuwe veredelingstechniek CRISP-Cas. Met bedrijven, boeren en de Universiteit Wageningen onderzoekt ze wat de mogelijkheden zijn om te experimenteren met deze methode.
WUR-onderzoeker René Smulders ziet veelbelovende mogelijkheden voor CRISPR-Cas in de veredeling van appels. CRISPR-Cas kan bij planten gebruikt worden door het uitschakelen van een bepaald gen dat een gewas vatbaar maakt voor ziektes, zoals schurft bij appel. Maar CRISPR-Cas is niet alleen het uitschakelen van bepaalde genen. Om varkens resistent te maken tegen Amerikaanse varkenspest kan CRISPR-Cas worden gebruikt om soorteigen genen in te bouwen. In een interview met de Volkskrant noemt Schouten de techniek een ‘light methode’, omdat er geen vermenging plaatsvindt met DNA van andere soorten.
Door een uitspraak van het Europese Hof afgelopen juli valt CRISPS-Cas nu onder de strenge regels van genetische modificatie. Dat betekent dat bedrijven tijdrovende en dure procedures moeten doorlopen voordat ze de techniek mogen gebruiken.
De verkennende gesprekken van Schouten zijn een eerste stap om de belofte in het regeerakkoord uit te voeren, waarin staat dat Nederland zich in Europa zal inzetten voor de toepassing en toelating van nieuwe verdelingstechnieken, zoals CRISPR-Cas. De minister heeft beloofd binnenkort een brief aan de Tweede Kamer te sturen met daarin haar vorderingen met CRISPR-Cas.

Nieuwsuur ging in de uitzending van 31 oktober uitgebreid in op CRISPR-Cas, het item start na 20 minuten.

Meer informatie over CRISPR-Cas is te vinden op wur.nl.
Lees ook het ‘Snelle veredeling met CRISPR-Cas voor fruitsector van de baan’ van 31 juli 2018 op nfofruit.nl.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 6 november 2018 - 17:20