Poolse fruittelers staan voor de uitdaging een recordhoeveelheid appels te oogsten en te verkopen. De verwachting is dat de productie de 4,5 miljoen ton zal overschrijden. Volgens de nationale unie van sapproducenten zal maximaal 1,5 miljoen ton van de oogst verkocht worden voor de verse markt, waarvan 1 miljoen ton voor de westerse markt. Meer dan 3 miljoen ton van de oogst zal gebruikt worden voor verwerking. Dat is een recordhoeveelheid in de geschiedenis van de sapindustrie. De vraag naar geconcentreerd appelsap ligt echter al een aantal jaren op eenzelfde niveau en er zijn geen aanwijzingen dat er dit seizoen sprake zou zijn van een toenemende vraag, zegt Julian Pawlak namens de sapproducenten op portalspozywczy.pl.
Ook voor de verse markt zijn de verwachtingen niet rooskleurig. In een interview met freshplaza.com zegt Karol Jakubowski van handelsbedrijf Inter-Trade dat niemand een noodplan heeft voor de grote hoeveelheid appels. “Sinds het Russische embargo produceren we steeds meer appels, maar met minder kansen om ze te verkopen. Net na het embargo hadden we een nationale promotie-campagne waarin we de consument duidelijk maakten dat fruit goedkoop en gezond is. Het hielp ook om te zeggen dat mensen door het eten van appels een boodschap tégen Poetin afgaven. Dat effect is nu weg. Niemand eet nog appels om Poetin boos te maken, dus ik denk dat niet de hele oogst verkocht zal worden”, aldus Jakubowski.
Met name voor de middelgrote bedrijven zal het een moeilijk seizoen worden, verwacht de handelaar. Kleine en heel grote bedrijven zullen deze crisis makkelijker overleven.
Naast het verkopen van de grote oogst is het binnenhalen van de oogst een even groot probleem. In Polen werken veel Oekraïners in de fruitoogst, maar dit seizoen ziet het ernaar uit dat er niet genoeg mensen zijn om de oogst op tijd binnen te halen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 4 september 2018 - 19:30