Gesjoemel met kunstraat lijkt deze winter grote invloed te hebben op de wintersterfte van bijen. De Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) verwacht dat de bijensterfte dit jaar zal uitkomen op 10 tot 12 procent. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het laagterecord van 6,5 procent in 2016 en voor een groot deel te wijten aan niet deugdelijke kunstraat dat op grote schaal is gebruikt, legt Frank Moens van de NBV uit. Het is voor het eerst dat problemen met kunstraat op deze schaal spelen.

 

Al sinds afgelopen zomer constateren imkers dat eitjes en larven op nieuwe raten zich niet goed ontwikkelen. Ook in Duitsland, België en Frankrijk hebben imkers te maken met dit probleem. De problemen zijn terug te voeren tot één Vlaamse fabrikant van kunstraten. “Normaal wordt een beetje stearine en parafine bijgemengd bij het maken van kunstraten, om zo meer stevigheid te krijgen. Dit jaar zijn veel hoger percentages – tot wel 30 procent – gemeten”, vertelt Moens. De NBV is met de fabrikant in een juridische procedure verwikkeld om de schade te verhalen, maar vooralsnog legt de fabrikant alle beschuldigingen naast zich neer.

Elk jaar vraagt de NBV haar leden na de winterbehandeling van de bijen een enquête in te vullen over de conditie van de bijenvolken. De uitkomsten van de enquête geven een eerste indicatie van de uiteindelijke bijensterfte. Tweehonderd imkers vulden de enquête in, waarvan er ruim veertig werken met de gewraakte kunstraat. De resultaten van deze relatief kleine groep imkers blijken een grote invloed te hebben op de totaalcijfers. Het aantal verzwakte volken blijkt verdrievoudigd en het aantal middelmatige volken is verdubbeld. Terwijl imkers de afgelopen twee jaar gemiddeld bijna 80 procent van de volken aanmerkten als sterk, krijgt dit jaar slechts 43 procent van de volken het predicaat sterk. Ook bedraagt de sterfte op dit moment al 2,6 procent. De verwachting is dan ook dat de bijensterfte in Nederland dit jaar hoger zal uitvallen dan vorig jaar.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 17 januari 2017 - 12:41