Het moet de afgelopen dagen een vreemd gezicht geweest zijn bij Boomkwekerij Fleuren in Baarlo: medewerkers waren druk bezig met het wegvegen van de sneeuw in de boomrijen. Vier hectare met de meest kwetsbare appelrassen zijn inmiddels schoongeveegd. Het schoonvegen maakt, naast verschillende andere methoden, deel uit van een eigen onderzoek naar het effect op de boomtemperatuur en de uiteindelijke vorstschade.

 

Schade door wintervorst is een invloed van buitenaf waar u als teler weinig tegen kunt doen, maar misschien kunt u wel erger voorkomen. Dat verwacht Han Fleuren die op zijn bedrijf een experiment uitvoert om te kijken welke maatregelen vorstschade zoveel mogelijk voorkomen. Het wegvegen van de sneeuw is er daar één van. Daarnaast kijkt hij naar de invloed van strooien van kunstmest, turf en champost over de sneeuw. Met thermometers op diverse hoogten en dataloggers op verscheidene locaties meet hij de buitentemperatuur en een infrarood-warmtemeter meet de temperatuur van de boom van millimeter tot millimeter. Daarbij wordt de temperatuur op een aantal momenten van de dag en aan diverse zijden van de boom gemeten. Op die manier verzamelt Fleuren een groot aantal gegevens die later geanalyseerd kunnen worden.

Opvallend tot nu toe is het grote verschil tussen wel of geen sneeuw: in temperatuur scheelt dat 4°C. Overigens ligt er in Baarlo geen dik pak sneeuw, slechts 2 tot 3 centimeter. Wanneer er meer sneeuw ligt is wegvegen geen optie en moet men wellicht naar andere methoden uitkijken.

 

Jos Fischer op de radio

Jos Fischer uit Westwoud vertelt op RTV Noord-Holland zijn ‘hart vast te houden’ voor de gevolgen van de wintervorst. Net als elders rond het IJsselmeer daalden de temperaturen in Noord-Holland afgelopen weekend tot onder de -20°C. Hoe groot de schade aan bomen zal zijn is nu nog niet te zeggen, maar dat er volgend seizoen minder appels en peren zijn, lijkt wel zeker. Fischer raadt de luisteraar aan daarom nu vooral nog veel peren te eten.

 

Voor een temperatuursoverzicht van het KNMI klik hier .

 

Bron: Nieuwsbrief NFO

 

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 10 februari 2012 - 14:30