NFO zet zich bij haar lobby in voor nieuwe veredelingstechnieken. Het nieuws dat het Europese Hof de inzet van CRISPR-Cas in Europa als GMO-organisme aanmerkt, is een gemiste kans voor de innovatie in de gehele landbouwsector. Voor de MKB-bedrijven wordt het hierdoor vanwege de zwaarte van de toetsing en kosten onmogelijk om gebruik te maken van deze methoden. René Smulders (WUR) houdt zich bezig met het appelveredelingsprogramma. Hij zegt hierover: “Het zet ons inderdaad op achterstand, dat geldt voor de sector, maar ook voor het onderzoek. Voor het behoud van de hightech Nederlandse tuinbouw is het uiterst belangrijk om met de nieuwe veredelingstechnieken niet ingehaald te gaan worden door het buitenland. In Amerika is veel meer toegelaten en daar zet de innovatie dan ook hard door.”

Kamervragen
VVD-kamerleden Arne Weverling en Helma Lodders hebben landbouwminister Carola Schouten en staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur & Waterstaat schriftelijk om opheldering gevraagd over de uitspraak. In het regeerakkoord staat namelijk dat Nederland zich in Europa zal inzetten voor de toepassing en toelating van nieuwe veredelingstechnieken, zoals CRISPR-Cas. De partij vraagt Schouten en Van Veldhoven of zij deze afspraak van het regeerakkoord kunnen nakomen.

Wat is CRISPR-Cas?
CRISPR-Cas (spreek uit als krisper-kas) kan met ongekende precisie genen uitschakelen. Op een specifieke plek kun je het DNA doorknippen, bijvoorbeeld midden in een bepaald gen. De plant zal dat meteen repareren, maar maakt daarbij soms een fout, waardoor dat gen onbruikbaar wordt. De veredelaar selecteert de nakomelingen met zo’n fout. Zo kan hij genen verwijderen die ziektes gebruiken om de plant binnen te komen. Het resultaat is een resistente plant. In Amerika heeft deze techniek een toelating. Een voorbeeld is de Arctic-appelserie met een Granny Smith, Golden Delicious en Fuji die niet bruin verkleuren. Het gen voor bruin verkleuren is hierin met CRISPR-Cas uitgeschakeld.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 31 juli 2018 - 16:55