Op snoeidemonstraties eind februari in Buurmalsen en Arnemuiden stond alles in het teken om een kersen- en pruimboom vitaal te houden, dus met voldoende jong en gezond hout. Vooral op oudere bomen is het belangrijk kritisch te zijn op het verwijderen van zwaar hout en daar waar mogelijk te zorgen voor voldoende vitaal hout.

De NFO had de snoeidemonstraties steenfruit georganiseerd. Tonnie van Kessel (AgroBuren) leidde de demonstratie in Buurmalsen op de bedrijven van Arie Hakkert en Wilco van Kranenburg, die door circa 40 telers werd bijgewoond. Zo’n 25 telers bezochten de demonstratie in het Zeeuwse Arnemuiden op het bedrijf van Maatschap Elenbaas. Deze snoeidemonstratie stond voor de kersen onder leiding van Toon Vanrykel van Pcfruit. De snoei van de Lazoetpruimen demonstreerde kennisconsulent Geert van Gessel.

Toon Vanrykel zorgde ervoor dat de kop van de bomen klein bleef en gaf aan dat het onderin de boom soms nodig is om een tak door te snoeien en weg te zetten op een eenjarige scheut, iets wat drie jaar geleden bij de snoei van kersen ondenkbaar was. Een ras dat op beide kersenbedrijven voor kwam is Grace Star. Ondanks dat het een zelfbestuiver is, snoeiden beide voorlichters dit ras niet als een absolute zelfbestuiver. Beiden lieten het meerjarige hout in takt. Dit heeft te maken met de steile groeiwijze (op beide bedrijven zijn het nog jonge bomen). En Grace Star in het zuidwesten zat niet erg vol met knoppen; waarschijnlijk was voldoende vruchthout nodig voor een goede vruchtdracht.

Een stelregel die Vanrykel hanteert is dat het bij een productief ras vaak nodig is om door het tweejarige hout te snoeien, terwijl bij een minder productief ras telers deze knippen in het eenjarige hout dienen te zetten. Bij sommige zeer productieve rassen kan het zelfs raadzaam zijn om de eenjarige scheuten vanuit de harttak reeds een knipje te geven, zodat ze zich ontwikkelen tot een vitale tweejarige tak.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 6 maart 2014 - 11:23