Als laatste in een reeks van drie snoeibijeenkomsten die de NFO organiseerde, was voorlichter Toon Vanrykel van pcfruit op dinsdag 14 maart in Roggel te gast op het fruitbedrijf van de familie Heijnen. Daar gaf hij voor een groep van een kleine 30 geïnteresseerde (vooral) kersentelers zijn visie over de snoei en groeibeheersing bij de belangrijkste hoofdrassen. Na aanleg van deze praktijkproef ging Vlamings-teeltadviseur Heino van Doornspeek kort in op overige teeltactualiteiten, waaronder de wijzigingen binnen het middelenpakket bij steenfruit. Tot besluit gaf de NFO een korte update over de vrijstellingen van Tracer en Exirel tegen de suzuki-fruitvlieg in 2017. Tijdens de Landelijke Klein- en Steenfruitdag op 14 juni 2017 zal stilgestaan worden bij deze en ook andere praktijkproeven en demo’s in kers en pruim.

Voor deze bijeenkomsten waren ook niet-leden uitgenodigd, om aan hen het belang van het lidmaatschap van de NFO uit te dragen. Dat belang is groot voor de relatief kleine teelten waar de NFO veel inspanningen voor doet rond de vrijstellingen en toelatingen.
De afgelopen jaren hebben klein- en steenfruittelers dankzij de NFO middelen kunnen inzetten als bijvoorbeeld Quickdown, Steward, Delan, Gazelle, Tracer en Exirel. Daarnaast profiteren alle fruittelers van bijvoorbeeld de fors verlaagde ww-premie (ruim 50%). Voor bijvoorbeeld hardfrfuittelers levert dat alleen al in de pluk zo’n € 100,- per ha op. “Is 5% a 10% van wat we als teler aan gewasbescherming besteden, te veel gevraagd om een effectief middelenpakket te kunnen behouden ?” stelde voorzitter Frederik Bunt van de NFO-Productgroep. De Productgroep wil vaker dergelijke bijeenkomsten openstellen voor niet-leden, om zo actief leden te kunnen werven.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 21 maart 2017 - 19:06