Het Canadese biotechbedrijf Okanagan verwacht in de Verenigde Staten een spoedige toelating voor haar Arctic-Granny en Arctic Golden: een Granny Smith- en Golden Delicious-appels waarvan het vruchtvlees niet bruin kleurt na stoten of snijden. Het niet bruin worden van vruchtvlees kan de afzet van appels stimuleren, omdat appelstukjes dan ook kunnen worden gebruikt in bijvoorbeeld salades. Verbruining van het vruchtvlees van appels wordt veroorzaakt door een gen dat de appel het enzym polyphenol oxidase (PPO) laat produceren. Okanagan bouwde in zijn appelrassen een gen-silencer in die de werking van dit gen uitschakelt. Die gen-silencer vond het bedrijf in andere appelrassen. Het zette deze eigenschap over in de Granny Smith en Golden Delicious via cisgenese. 
Arctic Golden and Arctic Granny zijn de eerste rassen met niet-bruine appels na snijden, maar ieder ras kan op deze manier worden aangepast. Okanagan plantte de eerste Arctic Granny en Arctic Golden in 2003 en 2005 in de staten Washington en New York, twee van de belangrijkste appelgebieden in de VS. Een silencer inbrengen tegen bruinverkleuring via cisgenese is in de EU niet toegestaan. Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu heeft de EU hiervoor onlangs wel om vrijstelling gevraagd. Volgens Mansveld brengt het veredelen van gewassen via cisgenese niet meer risico’s met zich mee dan traditionele veredeling.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 21 januari 2014 - 18:55