Bij de demo driftreductie op de Proeftuin Randwijk werden de eerste spuitresultaten getoond bij Jonagold waar een vergelijking tussen nevel- en venturidoppen ligt. Het beeld dat de teler bij venturidoppen heeft (verstoppingen, residu), is niet altijd geweldig. Het feit is dat er echt mee moet worden gewerkt om in de toekomst ook de juiste gewasbeschermingsmiddelen in de benen te houden. Telers konden in een Jonagold-perceel de spuitresultaten van de volgende vier doppen bekijken:
– neveldoppen: Albuz ATR lila en bruin;
– venturidoppen: Albuz TVI pink (80-0075) en oranje (80-01).
De neveldop geeft een egalere bedekking door de vele kleine druppeltjes, maar is daardoor ook zeer gevoelig voor drift. Bij warm droog weer wordt dit effect versterkt doordat de druppels kleiner worden door verdamping. “De beste tijd om te spuiten ligt ‘gemiddeld’ voor 9 uur ’s ochtends en na 19 uur ’s avonds. Balkhoven illustreerde aan de hand van een grote bal (venturidop) en een kleine bal (neveldop) het verschil tussen de doppen. “Een neveldop met heel veel kleine druppeltjes was altijd het ideale beeld, maar dat kan dus niet meer.”
Kort na de start van het seizoen zijn de doppen ingezet (200-260 l/ha). Allereerst is het opvallend dat het verschil met onbehandeld zeer groot was. Onbehandeld werd door de telers bestempeld als ‘drama!’. Uit een rondje door de behandelde objecten concludeerden de telers dat de resultaten goed leken. Ook het residu viel erg mee: de venturidoppen sprongen er niet uit. De venturidop pink komt volgens Fruitconsult-adviseur Henny Balkhoven momenteel het best voor de dag. NFO-beleidsmedewerker Jaco van Bruchem laat weten dat deze dop waarschijnlijk ingedeeld zal worden in de categorie 75% driftreductie.
Bij de oogst worden de vruchten verder beoordeeld en na bewaring wordt er ook nog gekeken naar spatschurft en vruchtrot.
Deze demo wordt gefinancierd door NFO-kring Midden-Nederland en Fruitpact.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 25 augustus 2015 - 19:06