Ook in het Alte Land, in Noord-Duitsland, maken appeltelers zich zorgen over de huidige marktsituatie. “Extreme terughoudendheid van consumenten om fruit te kopen in combinatie met de hoge energie- en arbeidskosten en het hoge aanbod van appels op de wereldmarkt zorgen ervoor dat sommige fruittelers in het Alte Land niet al hun appels zullen plukken”, aldus voorzitter van de fruitteeltvakgroep in Niedersachsen Claus Schliecker.

De appeloogst in het Alte Land is met 320.000 ton 5 procent groter dan vorig jaar. Maar de stemming onder telers is niet goed. Zelfs ciderbedrijven halen hun appels uit landen die goedkoper hun appels kunnen leveren dan Duitsland, vertelt Schliecker.

“Politici en samenleving eisen streekproducten van de beste kwaliteit, maar zowel het gebrek aan vraag uit eigen land als het overaanbod op de wereldmarkt zorgen ervoor dat telers hun product niet kwijtraken. Politici moeten eindelijk het signaal afgeven dat in Duitsland geproduceerd voedsel – of het nu biologisch of conventioneel is – van hoge kwaliteit is en betaalbaar is voor elke portemonnee.  We telen volgens een veel hogere standaard en kunnen onze producten niet tegen wereldmarktprijzen verkopen”, aldus fruitteeltvoorzitter Schliecker.

Bron: fruchtportal.de

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 18 oktober 2022 - 16:59