Er is een grote diversiteit in het type Elstar dat in de supermarkten wordt verkocht, zo blijkt uit de  NFO-kwaliteitsmonitor van februari. De kleurintensiteit van de bloskleur, verruwing en de grondkleur variëren sterk. Er zijn slechts enkele partijen met de nieuwe gladdere mutanten waargenomen.
De mate van voldoende goede bloskleur verschilt per partij. Toch is dit sterk verbeterd ten opzichte van enkele jaren hiervoor. De meeste partijen voldoen aan de ‘Elstar Altijd Raak’-eisen waarbij minimaal twee derde van de partij meer dan 50% goede bloskleur moet hebben. De smaak en uiterlijke presentatie is hiermee zeker verbeterd in het winkelschap. Drie van de 48 bezochte supermarkten voldeden niet aan de kleureisen van Elstar Altijd Raak, en hadden meer dan 20% onvoldoende gekleurde appels in het schap liggen.
Deze ronde zijn in een groot deel van de partijen schilvlekjes waargenomen op individuele vruchten. Na uitstalling was er slechts bij één partij duidelijke uitbreiding van het aantal schilvlekjes. Tot op heden blijft de schade door schilvlekjes beperkt, maar deze zijn wel latent aanwezig in veel partijen Elstar. 

Dit bericht is geplaatst op donderdag 3 maart 2016 - 15:20