De storm Ophelia, die medio oktober over Ierland raasde, heeft grote schade aan met name de ciderteelt van appels aangericht. De reguliere appelteelt kwam er gelukkig redelijk goed vanaf. Fruitteler Cornelius Traas doet verslag van de situatie in Ierland: “De storm heeft bijna alle ciderappels in Ierland van de bomen geblazen. Het was vlak voor de start van de oogst (dat gebeurt door het schudden van de bomen), maar de storm heeft al het schudwerk dat normaal zes weken duurt in zes uur gedaan. Dat levert de ciderindustrie grote problemen op, omdat ze nu alle appels binnen twee weken verwerkt moeten hebben. Normaal doen ze daar acht weken over. Dat is natuurlijk niet mogelijk en telers zijn bang dat de appels bederven voordat ze verwerkt kunnen worden.
In de reguliere appelteelt waren het alleen nog Jonagored en Red Prince die geplukt moesten worden. Van wat nog aan de bomen hing is misschien 20 procent is van de bomen gevallen. In het algemeen is dus maar een klein percentage van de totale oogst verloren. Gelukkig dat de storm niet een paar weken eerder kwam.
Ook zijn sommige bomen omgewaaid (misschien 1 tot 2 procent), maar meer dan de helft daarvan hebben we weer overeind kunnen zetten.
Ondanks de algemene tekorten aan appels in Europa, hebben wij een goede oogst gehad in Ierland (10.000 ton in de Republiek Ierland en 25.000 ton in Noord-Ierland). Helaas zijn de prijzen daardoor niet zo hoog. Gesorteerd levert Red Elstar in de maatklasse 70 mm uit de koelcel 55 cent per kg op.”

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 31 oktober 2017 - 19:10