Extreme temperaturen lijken tot op heden mee te vallen. Als het -20 oC wordt, volgt een heel ander verhaal dan wanneer het onder de -15 oC blijft. Maar ook eind februari kan het nog flink koud worden.

De lage temperaturen zijn voor sommige telers aanleiding om (alsnog) de kwee-onderstammen van jonge bomen af te dekken met compost. Houdt wel rekening met de mestwetgeving waarbij op löss- en zandgronden champost voor dit doel in deze tijd van jaar niet uitgebracht mag worden.

Vorstschade aan het gewas is vooraf niet te voorspellen. In combinatie met harde wind kan de gevoelstemperatuur voor het gewas lager zijn dan de voorspelde temperatuur. Het ontbreken van voldoende afharding doordat er nog helemaal geen winterweer is geweest, pleit ook in het nadeel.

Snoeien bij lagere temperaturen is vaak een discussiepunt. Bij temperaturen -10 oC, al dan niet in combinatie met wind, is voor veel telers voor hun eigen comfort al aanleiding om enkele dagen niet te snoeien. Bij zeer lage temperaturen kan er schade optreden, vooral aan jonge, groeikrachtige bomen. Het maken van grote snoeiwonden is gevaarlijker dan kleine knipjes door het vruchthout. Bij een vroege ontwikkeling kan bij late, vrij strenge vorst, schade aan de uitlopende knoppen ontstaan. Dit zorgde onder andere in 2005 voor de grote opbrengstderving in Flevoland. In een vroeg jaar begon het in maart opeens streng te vriezen. Vooral de combinatie met sneeuw is berucht omdat het dan boven het sneeuwdek nog kouder kan worden. Gelukkig is nu de knopuitloop wel vroeg, maar minder ver dan in maart 2005.

 

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 3 februari 2012 - 08:30