Het moet mogelijk zijn een efficiëntere, energiezuinigere en goedkopere windmachine tegen nachtvorst te bouwen dan de machines die op dit moment op de markt zijn. Vier studenten van de Hogeschool in Emmen onderzochten het afgelopen schooljaar in opdracht van zachtfruitteler Kees Goense uit Marwijksoord hoe de ideale windmachine er uit zou moeten zien. Een groot deel van het onderzoek bestond uit het maken van berekeningen en het ontwerpen van een animatie waarmee windsnelheden en temperatuurverhogingen kunnen worden berekend. Daarnaast testten ze verschillende verbeteringen op de windmachine die Goense eerder of liet bouwen.
Op basis van de uitkomsten van het onderzoek verwacht Goense een mobiele windmachine te kunnen bouwen die een groter oppervlak dan de huidige machines bestrijkt, minder energie verbruikt, minder lawaai maakt en bovendien minder kost. Hij schat de kosten op ruim 25.000 euro. Dat is 6.000 tot 7.000 euro minder dan een vergelijkbare machine.
Komend schooljaar gaat opnieuw een groepje studenten aan de slag met de windmachine. Dan zal een protoype worden gebouwd en kan daadwerkelijk worden getest of alle berekeningen kloppen.  

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 30 juni 2015 - 17:42