Zestig geïnteresseerden bezochten afgelopen donderdag de Q-Eline-studiemiddag die Boomkwekerij Fleuren organiseerde in samenwerking met Proeftuin Randwijk. Het doel was om fruittelers, bewaarders, sorteerders en handelsbedrijven bij te praten over de meest actuele kennis rond de vorstresistente en gladde peren gevende onderstam Q-Eline.
Volgens voormalig fruitexporteur Jan Timmermans stijgt de vraag naar gladde peren in Europa en vooral ook Azië. Ook voor Conference is er wereldwijd markt, mits verruwing ontbreekt. Vanwege goede zichtbaarheid van beschadigingen, vegen en sorteerstrepen zit de handel eigenlijk niet te wachten op gladden peren. Uit onderzoek van HAS-student Jeroen Peters in Nederland met Conference bleek in steden de vraag naar gladde peren iets groter (42%) te zijn dan die naar half-gebronsde peren (37%). In dorpen kozen duidelijk minder mensen voor gladde peren (24%) dan voor half-gebronsde peren (50%).
Momenteel telen de drie Q-Eline-licentiehouders Boomkwekerij Fleuren, Boomkwekerij ’t Fort W. Roelofs en Verbeek Boomkwekerijen jaarlijks 1,8 miljoen Q-Eline-onderstammen, aldus Giel Janssen (Boomkwekerij Fleuren). Inmiddels staat er in Nederland en België 900 hectare peren, vooral Conference, op Q-Eline en 300 hectare in andere landen.
Verder gingen onderzoekers van WPR/Proeftuin Randwijk in op de meerjarige onderzoeken bij Q-Eline. Binnenkort leest u meer hierover in Fruitteelt.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 7 februari 2017 - 16:15