Pruimen vertoonden dit jaar soms onverwacht veel uitval. Ook na het sorteren kwam in goed afgeleverde partijen nog teveel uitval voor, zo bleek gisteren op een bijeenkomst in Randwijk. Deze uitval wijst op aantasting door Drosophila suzukii. Maar als secundaire aantasting treedt dit jaar een breder sortiment schimmels op. Daarnaast is de vraatschade door diverse insecten groter.
De bijeenkomst was een initiatief van de productgroep steenfruit van de NFO en PPO-Randwijk. Het seizoen is weliswaar zo goed als voorbij, maar de behandelingen en resultaten liggen nog vers in het geheugen. Op meegebracht product waren eitjes en larven te zien. Zo heeft iedereen scherp op zijn netvlies hoe de aantasting eruit kan zien en wat daar volgend jaar tegen te doen is.
De aantasting bij pruim is grillig, zo bleek uit de discussie. Opal is vaak met succes meebehandeld in de slipstream van de late kersenrassen. Bij de latere pruimenrassen heeft Tracer vaak voldoende bescherming geboden, maar soms trad alsnog forse schade op. Twee weken bewaren bij het vriespunt stopt de ontwikkeling, zoals duidelijk was te zien aan dode larven in de vrucht. Maar die is en blijft dan wel aangetast.
Pruim is in principe minder gevoelig voor kers omdat de vruchten voorafgaand aan de rijping langer hard blijven. Daarnaast vertonen rassen met een taaiere schil minder schade. Maar de vergeten pruimen die nu nog aan de bomen hangen, zijn vergeven met eitjes en larven, evenals allerlei besvruchten in het wild. De suzuki-fruitvlieg is een blijvende factor van betekenis.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 24 september 2015 - 12:07