Tijdens het avondprogramma op de open dag van Proeftuin Randwijk op donderdag 17 augustus zijn diverse techniek- en mechanisatiedemo’s te bekijken. Er zullen zeven mechanische onkruidbestrijdingsmachines worden gedemonstreerd. Ook staat de Phytobac op het terrein opgesteld. Met de Phytobac kunnen op milieuvriendelijke wijze resten van spuitvloeistoffen worden verwerkt. In het kader van het project Fruit 4.0 wordt op de Proeftuin gewerkt aan het automatische tellen van het aantal vruchten per boom bij Elstar. Bij de oogst zullen de vruchten worden geplukt met een Pluk-O-Trac voorzien van gps, zodat de gps-locatie van de geoogste bakken bewaard blijft tot na het sorteren. De machines die hiervoor nodig zijn, zullen worden getoond. Tot slot zullen verschillende spuitmachines worden gedemonstreerd. Driftreductie staat hierbij centraal.
De demo’s worden van 19.15 tot 20.30 uur gehouden.

Rondleidingen
De techniekdemo’s worden voorafgegaan door rondleidingen (start 15.15 uur en 17.15 uur) langs een groot aantal onderwerpen. Zo gaat Rien van der Maas (WUR) in op teelt uit de grond, vertellen Aryan van Toorn en Ferdy Tolhoek (CAF) u meer over vruchtzetting en productie bij peer en zal Jan Peeters (Fruitconsult) de mutanten-demo rond Gala en Jonagold laten zien. Matty Polfliet en Henny Balkhoven (Fruitconsult) zullen op het biologische perceel Natyra en bij de biologische peren ingaan op de laatste ontwikkelingen. Tot slot laten Dirk van Hees en Pieter van der Steeg (Fruitconsult) u tijdens een rondrit meerdere percelen op de Proeftuin zien en een aantal demo’s kort bespreken.

Rabobank hoofdsponsor
De vier Rabobanken in de Gelderse fruitgebieden Bommelerwaard, Maas en Waal, Oost-Betuwe en West-Betuwe zijn gezamenlijk sponsor geworden van de Proeftuin. De komende drie jaar zijn zij hoofdsponsor van de open dagen van Proeftuin Randwijk in augustus.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 15 augustus 2017 - 17:39