De teelt van Sweet Sensation in Nederland groeit jaarlijks met zo’n 10 ha. “In Nederland is verdere areaaluitbreiding mogelijk vanwege de goede vraag, maar we streven er niet naar nog veel groter te worden”, legt Marc Schoenmakers van New Sensations uit. In totaal zijn er ruim 50 Sweet Sensation-telers in Nederland.
In 2017 werd in totaal 4,6 miljoen kilo Sweet Sensation geoogst. Het afgelopen jaar was vanwege nachtvorstschade in het voorjaar en windschade vlak voor de oogst een lastig jaar. Het verkoopseizoen eindigde vanwege de beperkte beschikbaarheid van het ras eerder dan verwacht.
De windschade zorgde ook een voor een lagere pack-out dan andere jaren. Schoenmakers: “We streven naar een pack-out van 75 à 80 procent. Dit jaar kwam onze beste teler uit op maar 74 procent, dat geeft aan dat het een moeilijk jaar was”. Alfred van den Berg uit Wijk bij Duurstede, die de Sweet Sensation-bokaal won, realiseerde een middenprijs van € 0,981 per kilo over alle kilo’s. Ook dat was lager dan de middenprijs die de bokaal-winnaars andere jaren realiseerden. De klasse II-peren die als Sweet Dored worden vermarkt, brachten een hogere prijs op dan anders, maar dit kon het verlies aan klasse I-peren niet goed maken. Bovendien was er extra sorteerwerk vanwege de mindere kwaliteit.

Vanuit de retail blijft de vraag naar Sweet Sensation onverminderd groot. Verwachting is de komende jaren jaarlijks 6,5 à 7 miljoen kilo te oogsten.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 27 maart 2018 - 17:05