“Als het lukt om de pruimkers goed te telen, zou het zeker een meerwaarde zijn voor de fruitsector. De vruchten zijn superlekker. Ze hebben de vorm van een pruim, een kersenpit en de structuur van een perzik”, aldus Jaco Elenbaas uit Arnemuiden. Toch is hij zeer voorzichtig om andere telers te adviseren te starten met deze teelt.
Elenbaas plantte zes jaar geleden tweehonderd bomen van deze bijzondere fruitsoort op zijn bedrijf. Het gaat om het ras Nadia waarvan Boomkwekerij René Nicolaï de licenties heeft. Florent Geerdens van Boomkwekerij René Nicolaï kondigde begin april aan dat vanaf dit jaar bomen beschikbaar zijn voor telers die de pruimkers willen planten voor huisverkoop of afzet via bijvoorbeeld een speciaalzaak. Elenbaas vindt dit nog veel te vroeg. In de zes jaar dat hij de bomen heeft staan, heeft hij nog nauwelijks vruchten geoogst. Het probleem lijkt vooral in de bestuiving te liggen. De pruimkers bloeit op een tijdstip dat nog geen enkele andere fruitsoort bloeit. Afgelopen jaar heeft Elenbaas een selectie van enkele zeer vroegbloeiende pruimenrassen geplant. Rond deze bomen zijn de pruimkersen nu redelijk gezet. “We hebben er nog nooit zoveel aan gehad als nu, maar het is nog niet genoeg voor een goede productie”, aldus Elenbaas. De nachtvorst speelde daarbij ook parten. Ondanks de inzet van een Frostbuster (-3,5°C) zijn de meeste vruchtjes onder in de boom bevroren.
Toch hoopt Elenbaas op een dag de vruchten van zijn inspanningen te plukken. In Roemenië, waar deze fruitsoort ook wordt geteeld, dragen de bomen wel goed vrucht. Onder de juiste teeltomstandigheden zou het dus moeten kunnen. Voorlopig blijft het voor Elenbaas nog pionieren om de teelt tot een succes te maken.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 23 mei 2017 - 17:56