Onder bar slechte weersomstandigheden kwamen vorige week dinsdag, 3 december, zo’n 30 telers van rode bes bij elkaar bij Zachtfruitbedrijf Van Garderen in Schalkwijk. De bijeenkomst werd georganiseerd vanuit de NFO-Productgroep houtig kleinfruit & zachtfruit.
Noodgedwongen startte de groep met een discussieronde in de kantine en pas toen het droger werd, kon buiten de snoei in de praktijk besproken worden. Onder leiding van Adrie van Eck (Ribes Consult) werden drie percelen van verschillende leeftijden met het ras Rovada en Junifer en Haronia bezocht. Volgens de nieuwste inzichten rondom kliksnoei in de top is het beter om die later te snoeien dan nu veelal gebruikelijk is. Dit om voldoende groei te houden. Voor de zijtakken is het advies deze tot kniehoogte op te schonen. Dat geeft lucht in de boom en is voor de bewaarkwaliteit beter.

Ook de inzichten op gebied van opkweek kwamen aan bod. Bij Rovada is het beter in het eerste jaar na planten niet te oogsten. In het tweede jaar is afhankelijk van de groeikracht een bescheiden productie aan één of twee zijtakken mogelijk. Om de productiecapaciteit van de plant in de toekomstige jaren een optimaal te kunnen benutten is het beter in het tweede jaar nog niet te veel te willen oogsten. Dat geldt nog sterker voor het nieuwe ras Haronia. Uit Duits onderzoek blijkt dat je dit ras in de eerste twee groeijaren heel rigoreus moet snoeien. Het advies is de plant helemaal kaal te houden, zonder zijtakken en zelfs geen bloemen in het voorjaar toe te laten. Anders gaat dit ten koste van de groeikracht in de komende jaren. Pas dan is er een goede en kwalitatieve productie vanaf het derde jaar.
Tijdens de bijeenkomst besprak Van Eck ook de huidige ontwikkelingen rond uitval van rode bes, een actueel probleem in de sector. Met de aanwezige telers werden kennis en ervaringen uitgewisseld en het belang en effect van bodemgezondheid op uitval besproken. Ook het belang van goed onderzoek werd benadrukt.

Foto: Gerwin van Maanen

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 11 december 2018 - 17:45