Bij de telers die gewerkt hebben met een windmachine lijkt de nachtvorstbestrijding goed te hebben uitgepakt. Ook de inzet van helikopters boven boomgaarden op Schouwen-Duiveland en Tholen lijkt goed te hebben gewerkt.
Harrie en Bonnie de Schutter werkten dit jaar voor het eerst met een windmachine in de kersenaanplant. Met de machine kan 4,5 ha vrijgehouden worden van vorst. In de nacht van woensdag 19 op donderdag 20 april vroor het 3 graden in het Noord-Brabantse Heijningen. ‘De windmachine heeft voor zover we het nu kunnen zien, goed gewerkt. Aan de buitenkant van de draaicirkel hebben we wel enkele slechte vruchten gevonden’, aldus Bonnie de Schutter.

Klik hier voor een filmpje van de windmachine.

Bij Martijn Vogelaar in Krabbendijke staat al jaren een windmolen in een van de percelen met peren. Ook hij is tevreden. Terwijl het in de nabije omgeving -3,5 tot -4°C vroor hield de windmolen de temperatuur binnen zijn draaicirkel tussen de 0 en -2,2°C. Net voldoende om de peren schadevrij te houden. Een voordeel was dat het windstil was zodat de warmere luchtlagen goed gemengd konden worden met de koudere.

Ook Leon en Marcel Driesven in Melderslo gebruikten hun windmachine tijdens de nachtvorsten van vorige week. In 2015 schaften zijn een Tow and Blow-machine aan om hun blauwe bessenaanplanten te beschermen tegen vorst. Vorige week gingen de bloempjes van de blauwe bessen net open toen het ging vriezen. In hoeverre de windmachine heeft geholpen de schade te beperken kon Marcel Driesven nog niet zeggen. De machine zelf heeft naar behoren gewerkt.

Helikopter
Prince Helicopters uit Zierikzee verhuurde in de koudste nacht van vorige week drie helikopters aan vier fruittelers, waarvan drie op Schouwen-Duiveland en één op Tholen. Met één helikopter kan 20 tot 30 hectare fruit worden bevlogen. Volgens de heer Prince zijn de vluchten voor de betreffende telers naar tevredenheid verlopen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 25 april 2017 - 20:46