Fruittelers met een antihagelkanon in de gemeente Borsele hebben de afgelopen tien jaar minder hagelschade gehad dan voorheen. Dat blijkt uit interviews met 19 van de 23 telers die onder de bescherming van een antihagelkanon fruit telen. Wageningen Economic Research heeft de structuur en het economisch belang van de bedrijven met een antihagelkanon, en van de hele fruitsector in Borsele onderzocht. Dit in aanloop naar de rechtszaak over de antihagelkanonnen. Op 13 september deed de Raad van State uitspraak in het voordeel van de telers.

Beperkte schade
Zeven van de negen antihagelkanonnen in de gemeente Borsele staan er nu tien jaar. Eén is in 2008 geplaatst en vier jaar geleden werd de laatste geïnstalleerd. Gemiddeld staan de apparaten zeven dagen per jaar aan (een enkele keer meerdere keren per dag). De totale gemiddelde tijd dat ze aanstaan is 6 uur per jaar (variatie van 4-8 uur).
In de afgelopen tien jaar is de hagelschade in het algemeen beperkt geweest, terwijl de meeste telers voorheen vaak regelmatig forse schade hadden.
Een derde van de bedrijven heeft de afgelopen tien jaar geen hagelschade gehad. De andere bedrijven hadden in de afgelopen jaren beperkte schade. Dit betrof meestal schade aan de rand van de werkingssfeer van het kanon. Bij heftige buien zijn er op enkele bedrijven beperkt grote hagelstenen naar beneden gekomen, maar geen kleine hagelstenen. De schade was beperkt: 2 à 3% van de appels/peren was beschadigd, maar dit fruit kon bij de pluk al uitgezocht worden. Bij één teler is er een hevige bui geweest met circa 10% schade; de oogst was nog wel te plukken. Eén teler heeft op een perceel aan de rand van het bereik van het kanon een schade gehad van 25%.
De enkele keren met beperkte schade was er meestal wat aan de hand: Eén keer was het kanon te laat aangezet en een andere keer veranderde de bui ineens van richting.

De overheersende mening is dat de hagelkanonnen prima werk doen en schade voorkomen en beperken. Alleen bij heftige onweersbuien (zoals in Limburg in 2016) met grote hagelstenen is de mening dat men dan ook wel schade zal hebben. De schade wordt dan wel lager ingeschat dan zonder een kanon.

Bij kans op onweer wordt door de meeste telers op de site van buienradar (tien minuten vertraging) of de meer nauwkeurige Engelse site ‘realtimelightning’ de gang van het onweersfront in de gaten gehouden (twee seconden vertraging). Op één van deze beelden is een ‘gat’ in het aantal weerlichten te zien in de regio rond de gemeente Borsele. Volgens de geïnterviewde telers een gevolg van de aanwezige antihagelkanonnen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 26 september 2017 - 19:26