In aanloop naar de Open Dag Randwijk 20 augustus houdt de redactie Fruitteelt u via de Nieuwsbrief en Fruitteelt op de hoogte van diverse proeven die er momenteel liggen in de proeftuin.
Inmiddels heeft Fruitconsult nu bijna 12 hectare aan proeven onder hun beheer. Vorige maand is er circa 1,5 hectare Natyra (zie foto) op M-9 onderstam aangeplant (op een nieuw gehuurd perceel van in totaal 4 hectare) met Santana als rijenbestuiver. Op deze manier wordt er op de proeftuin ook een platform geboden voor de biologische teelt. Uiteraard is een gedeelte biologische proeftuin goed voor de uitstraling voor de proeftuin, maar kan het volgens Fruitconsult-adviseur Jan Peeters ook weer een leuke link hebben met de gangbare teelt. “Bayer heeft bijvoorbeeld Serenade dat is toegelaten in zowel de biologische als de conventionele teelt.” Het perceel wordt een locatie waar de zogenaamde groene gewasbeschermingsmiddelen gedemonstreerd/getoetst kunnen worden, Dus biologische oplossingen die ook perspectief hebben in de reguliere teelt.
Het nieuwe perceel moet nog verbonden worden met een brug aan de bestaande proeftuinlocatie zelf. Daar wordt aankomende winter een demo met onderstammenproef aangelegd in Natyra. 

In het kort nog enkele demo’s die op 20 augustus besproken worden:
– vruchtdunningsdemo’ met Middel X in Elstar. Toepassen van middel X op dunbloeiende en zwaarbloeiende bomen. Op het oog lijkt er wel sprake te zijn van selectiviteit, dus op een dunbloeiende boom werkt het middel niet zo straf als op een zwaarbloeiende boom. Op 20 augustus meer nieuws hierover!
– demo van diverse roodschillige perenrassen: Gräfin Gepa,Regal Red, Qtee, Lowry 1 en 2, Thimo en Belle de Jumet.
– gebruikswaardenonderzoek appel en peer. Van sommige rassen was alleen enthout beschikbaar en worden momenteel nog bomen van gemaakt. Van appel worden er in 4 jaar tijd 80 á 100 appelrassen getest. Bij peer is dit 5 jaar en worden er circa 40 perenrassen getest. In het duplo blok komen dezelfde rassen, maar deze worden minder gespoten tegen veelvoorkomende ziektes. Wel worden beiden normaal gespoten tegen vruchtboomkanker.

In Fruitteelt 15 volgt een artikel over het programma van de Open Dag Randwijk en tevens een korte toelichting op nog meer proeven.

De organisatie van de Open Dag op de proeftuin in Randwijk is in handen van NFO, PPO en Fruitconsult.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 16 juli 2015 - 17:26