Het Ctgb heeft toelating verleend voor een aantal nieuwe middelen in de fruitteelt: Belanty, Neudosan en Stampa. Het middel Belanty van BASF is toegelaten in de teelt van appel en peer en als kleine toepassing in de onbedekte teelten van steenfruit en druif. Met het wegvallen van middelen, ook in de groep van EBR’s is het een opsteker dat er een nieuw middel in deze groep toegelaten wordt.
Belanty werkt tegen zwartvruchtrot, schurft en meeldauw en in steenfruit tegen Monilia vruchtrot. Het middel kan zowel preventief als curatief worden toegepast. De werkzame stof van Belanty is mefentrifluconazole. Belanty heeft in steenfruit drie dagen veiligheidstermijn.

Neudosan is een nieuw middel van CertisBelchim en valt in de categorie groene middelen. Het middel werkt op basis van vetzuren en kaliumzouten en is daarmee vergelijkbaar met Flipper. Neudosan heeft een toelating gekregen in de teelten van appel en peer en als kleine toepassing in de onbedekte teelt van kleinfruit en druif. Het kan ingezet worden bij de bestrijding van insecten en mijten.

Stampa is een nieuw middel van Globachem op basis van de actieve stof fludioxonil. Het heeft een toelating gekregen voor de bestrijding van bewaarziekten bij appel en peer. De werkzame stof van Stampa is dezelfde als in Geoxe.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 29 november 2022 - 16:47