“Middel  X heeft eindelijk een naam. Maar het houdt niet op met de toelating”, benadrukte Ton Besseling van Adama bij de officiële ‘lancering’ van dunmiddel Brevis. Die vond vorige week plaats op het Space Expo in Noordwijk. Adama Northern Europe had daarvoor een groot aantal adviseurs uitgenodigd, maar ook onderzoekers en ontwikkelaars van toegepaste software.
De toepassing van het nieuwe middel bij het dunnen van appels en peren wordt de komende jaren verder verfijnd. Enerzijds door er steeds meer praktijkervaring mee op te doen, maar ook door de ontwikkeling van een computermodel zoals bij de schurftbestrijding. Dat model geeft bijvoorbeeld de optimale dosering onder de omstandigheden die een weerstation waarneemt.
Het oorspronkelijke idee achter de ontwikkeling van Brevis is de toename van de junirui na het kunstmatig beschaduwen van de bomen. In het verre verlengde daarvan is vanaf 2007 in Europa onderzoek gedaan naar de werkzame stof die de fotosynthese van appel- en perenbomen remt en daarmee de rui stimuleert. Bij hardfruit werkt dat goed, maar pas op bij overwaaien op steenfruit. Daar kan bladschade ontstaan, benadrukte Besseling een waarschuwing op het etiket.
De ontwikkeling van Brevis is ook typerend voor de ontwikkeling binnen Adama, lichtte Jaap de Bruijn toe van Adama Northern Europe. Oorspronkelijk en onder de oude naam Makhtesim Agan formuleert dit Israëlische bedrijf vooral middelen waarvan de patenten vrij zijn. Nadat het Chinese staatsbedrijf ChemChina in 2011 60 procent van de aandelen verwierf, is de koers ten dele verlegd en ontwikkelt Adama ook nieuwe middelen. Daarvan is Brevis het eerste resultaat.

Foto:Jaap de Bruijn, Joris Horstink en Ton Besseling presenteren het middel Brevis dat ook voor Adama een nieuwe ontwikkeling inluidt.

Astronaut André Kuipers vertelde uitvoerig over zijn voorbereiding op en ervaringen tijdens het verblijf in de ruimte.

Waarna Ton Besseling met alle aanwezigen een toast uitbracht op de trappen van de replica van het ruimteschip ISS.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 2 februari 2016 - 18:52