De belangrijkste teeltgebieden van blauwe bes in Noord-Amerika verwachten opnieuw een recordoogst. De grote productieverwachting is te danken aan de gunstige weersomstandigheden in British Colombia (Canada) en Washington tot nu toe. Ook de areaaluitbreiding van de afgelopen jaren speelt een rol. Over enkele weken begint de oogst in beide teeltgebieden.

Alan Schreiber van de Washington Blueberry Commission zegt op Freshfruitportal.com 4,5 miljoen kg meer te kunnen plukken dan vorig jaar, toen de oogst op 40,8 miljoen kg uitkwam. Ook dat was een recordproductie.  Debbie Etsell van de BC Blueberry Council verwacht eveneens een grotere oogst dan de 54,4 miljoen kg die vorig jaar werd binnengehaald, al houdt ze nog een slag om de arm. Tot het moment van de oogst kunnen allerlei weersomstandigheden nog roet in het eten gooien. De productie van blauwe bessen steeg sinds 2011 in beide gebieden met nagenoeg 30 procent als gevolg van een toenemend areaal. 

Ook in de meeste andere teeltgebieden in Amerika wordt een goede oogst van blauwe bes verwacht of binnengehaald. Wel kampt een deel van de telers in Michigan, het tweede grootste teeltgebied, met de gevolgen van wintervorst. De schade verschilt van ras tot ras, maar zal naar verwachting niet leiden tot een grote oogstreductie.  

Dit bericht is geplaatst op maandag 30 juni 2014 - 11:33