De afgelopen dagen was het erg onrustig in de atmosfeer en ook de komende dagen blijft dat zo. In België en Limburg is hagelschade gemeld die viel op 21 en 22 mei. Ook plaatselijk grote regenval zorgde voor overlast zoals het wegspoelen van grond. Sjaak Walraven, NFO-Kringvoorzitter Limburg: “Helaas zijn een aantal dorpen zwaar getroffen door de hagel.” De dorpen Beek, Schimmert, Ulestraten en Meerssen lagen in de baan van de hagel. Deze vervolgde zijn zuidwestelijke baan richting België. “De schade in het fruitteeltgebied loopt uiteen van licht tot zwaar. Enkele bedrijven zijn dit seizoen zelfs al voor de tweede keer getroffen.” Vanuit Midden- en Noord-Limburg zijn Walraven eigenlijk geen meldingen bekend.  OFH en Vereinigte Hagel geven eenzelfde beeld van de hagel rondom Maastricht. De meldingen van de zwaarte van de hagel in Belgisch Limburg lijken wat lichter te zijn dan in Nederland.

weerbeeld op dinsdagmiddag 22 mei 14:00uur

Ruim een week geleden hagelde het ook al in Zuid-Limburg; de intensiteit van de buien begin deze week was volgens Maarten van Dijk van de Vereinigte Hagel sterker. Gert-Jan van Dijk van de OFH laat weten dat er hier en daar bedrijven pittig verhageld zijn.

Nog meer op komst?
Voor de komende dagen waarschuwen de Nederlandse en Belgische weerinstituten voor nog meer narigheid. In Nederland geldt vanmiddag code geel voor de zuidelijke provincies. Plaatselijk kan er in korte tijd veel regen vallen: 20 tot 25 millimeter volgens Weer.nl. Eerder deze week viel het ook al met bakken uit de lucht. Toen liep een aantal straten en woningen in met name Zuid-Limburg vol. Zo viel er op sommige plekken tussen de 40 en 60 millimeter water in een half uur tijd.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 24 mei 2018 - 16:51